14 decembrie 2010

Star Wars ... sau lupta orgoliilor


Este trecut de ora 12. Cu toate astea nimic nou in peisaj.
Am asteptat toata ziua care s-a scurs acum 45 minute dupa ceva, dar nu a venit; am asteptat dupa un telefon, dupa o vorba, dupa un semn, dupa un e-mail si dupa ce mai asteapta omul modern intr-o zi de decembrie in apropierea sarbatorilor.
Fara sa constientizez am inceput o noua zi... ma intreb a cata o fi oare?
Cum spune si titlul, voi vorbi despre orgolii. Fiecare om, oricat de prost, are macar un crampei de orgoliu pentru care va ucide la un moment dat. Ganditi-va la cantaretii de manele, la tigani si la prosti in general : ce credeti ca ii alimenteaza sa fie asa mandrii de ei, daca nu un orgoliu oricat de mic. Vorba'ceea: "prostu' nu e prost destul daca nu e si fudul!"
Si uite'asa, cu totii vrem sa fim o stea a micului si pateticului nostru univers de noi insine creat. Foarte multi oameni au un orgoliu bine conturat si prelucrat, astfel incat devin niste sculptori in orgoliu. In fiecare noapte aceasta nobila trasatura este daltuita, modelata, slefuita si pregatita pentru comercializarea de a doua zi.
Si uite'asa mai incepe o zi in care fiecare ne transformam intr-un artist ambulant si iesim pe strada cu o taraba, mai mica, mai mare, mai incapatoare sau mai ingenioasa, la care tipam care mai de care cat ne tin boshogii: "AVEEEEM ORGOLIU!!! ORGOLIU PROASPAT AVEEEEM!!! HAI SA VA DAM ORGOLIUUUU!!!"
Intr-un final il dam pe gratis cui nu-l merita. Ca intotdeauna ... lucrurile gratis le primesti, dar nu ti le doresti chit ca te bucuri catusi de putin de ele. Ganditi-va doar la pliantele pe care le primiti pe strada; sau la baloanele cu heliu, umflate cu ocazia diverselor evenimente ale urbei X.
Si uite asa mai trece o zi in care fiecare suntem comercianti al unei trasaturi ucigatoare.
V-ati gandit vreodata ce buna ne-ar fi lumea daca am renunta toti putin la lupta asta inutila? Am pornit de la premiza ca orice prost are orgoliu, dar cand lupta se da intre orgoliile unor oameni destepti, acestia brusc se prefac in niste prosti. Deci unde-i diferenta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu